İletişimde iklim yaratmak önemlidir. Bir konuya ilgi çekmek istiyorsanız, o konu hakkındaki sorgulamayı ve merakı tetikleyecek şekilde iklim yaratarak, pazar oluşturursunuz.
Y kuşağı üzerinden oluşturulan balon iklim de epey bir sektörün işine yaradı, büyümelerini sağladı. Aklı başında olan, dünyayı takip eden ve büyük resmi görebilenler, bu balona iğne batırdı. Onlar, yola daha sağlam bir yönetim anlayışıyla devam edebildi.
Organizasyonlarındaki bireyleri yaşlarına göre etiketleyenler, ‘bizler ve ötekiler’ anlayışının yerleşmesine ve oturmasına elleriyle katkıda bulundu. Organizasyonunuza zarar değil de yarar getirmek istiyorsanız, çalışanları doğdukları seneye göre etiketlemekten ziyade, hayallerine odaklanmayı ve hayallerine ışık tutmayı denemeniz gerekiyor.
İletişim Dilinizi Yaşınız mı Belirler?
İşini bilmeyen insanla çalışmak kadar zor birşey yok kanımca. Trump, bu tür işini bilmeyen kişilere gayet düz bir şekilde ‘beceriksiz’ derdi sanırım. Trump 70 yaşında. Yani ‘Baby Boomer’. İyi de 70 yaşında birinin böyle bodoslama ve kaba bir üslup ile konuşması nasıl oluyor? Hiç o kuşağın konuşma diline yakışmıyor. Kuşak araştırmacılarının anlattığı tarza veya üsluba da uymuyor! Üstelik Amerikalı dediğin, daha diplomatik konuşmayı bilendir: yani doğruyu söyleyen ama her doğruyu söylemeyi tercih etmeyendir.
Sivri dilli Baby Boomer bir iş adamının, 2017 yılında ABD Başkanlığına seçiliyor olması, dünyanın makro dinamiklerinin değiştiğinin bir göstergesidir. Yaşınız ve mensup olduğunuz kuşaktan bağımsız, tüm bu maruz kaldığımız makro değişim dinamikleri, hepimizin düşünce ve davranışlarına etki ediyor. Sadece tek bir kuşağı etkilemiyor. Bütün insanlığı etkiliyor. İş dünyasını y kuşağının değiştirdiğini söyleyenler içinse x kuşağı derlemesi yapmanın gerek şart olduğunu düşünüyorum.
Bugünün Yaşam Alışkanlıklarını Kim Yarattı?
1961 ile 1981 yılları arasında doğanlara X kuşağı deniyor. Haklarında pek de konuşulmuyor. Yazılıp, çizilmiyor. Ama dünyanın daha yenilikçi olmasının başını onlar çekiyor.Bir bakın bakalım X’ler dünyayı nasıl değiştiriyor.
1973 doğumlu Larry Page ve Sergey Brin, Google’ı kurdu.
1964 doğumlu Jeff Bezos, Amazon’u kurdu.
1976 doğumlu Jeff Dorsey ve 1972 doğumlu EvanWilliams, 74 doğumlu Christopher Stone ve 70’li NoahGlass, Twitter’ıkurdu.
1971 doğumlu Elon Musk, Tesla ve SpaceX’i kurdu.
İlk arama motoru Archie, 1963 doğumlu Alan Emtage tarafından kuruldu.
YouTube, 77’li Chad Hurley, 78’i Steven Chen ve 79’lu Jewid Karim tarafından kuruldu.
Yahoo, 1968’li Jerry Yang ve 1966’lı David Filo tarafından kuruldu.1976’lı Travis Kalanick ve 1978’li Garrett Camp, Uber’i kurdu.
Garrett Camp, aynı zamanda StumbleUpon’ı kurdu.coursera.org kurucusu Daphne Keller, 1968 doğumlu.
Dünyada en fazla kazanan kadınlardan biri olan Williams-Sonoma’nın CEO’su Laura Alber 1968 doğumlu.Dell bilgisayarlarının kurucusu Michael Dell, 1965’li.
Yapay Zeka üzerine çalışan, duyguları dahi öğrenebilen ve mimikleyebilen robotları geliştiren Dr. David Hanson 1969 doğumlu.
Bu listeye bakacak olursak, internetin çıkışıyla birlikte, şu an hayatımızı, yaşam alışkanlıklarımızı ve iş dünyasının yönünü değiştiren en önemli yaratıcı ve inovatif işlerin X kuşağı mensupları tarafından oluşturulduğunu görebiliyoruz.
Türkiye’de sağlık çalışanları arasında yapılan araştırmalarda, X kuşağının Y kuşağına göre daha inovatif olduğu bulunmuş ama sağlık çalışanları arasında farklı branşlar arasında yaratıcılık seviyesinin değiştiği görülmüş.
Tüm bunlarla birlikte, bugün şirketlerin C seviyesinde oturanların önemli bir çoğunluğu X kuşağı mensubu ve bir 20 yıl daha bu kuşak liderlik pozisyonlarını tutuyor olacak. Hali hazırda, Fortune 500 şirketlerinin %68’i X kuşağı mensubu.
Bu verilere bakarak organizasyonunuza X kuşağı eğitimleri vermek ve araştırmalar yapmak isterseniz, eminim ekonominin dönmesine katkıda bulunmuş olursunuz.
Eğer daha faydalı bir yöntem arıyorsanız, tüm çalışanlarınıza düşünme zamanı verin. Birşeyleri dert edinen insanları ekibinize alın. Dert edindikleri konularda düşünmelerine, düşündüklerini hayata geçirmelerine imkan tanıyın. Uluslararası şirketseniz, merkezlerinizde 10 kişinin yaptığı işi Türkiye’de 1 kişiye yaptırmayın. Yönetebileceğiniz kişiyi değil, yönetebilecek girişimci kişileri işe alın.
Doğduğu yıla göre bir insanı etiketlemeyi seçen şirketler, düşünmeye vakti olmayan ve düşünmeyi outsource etmiş yönetimlerden oluşur. Kariyerimizde yükseldiğimizde kendimiz için istediğimiz özgürlüğün tüm insanların bir arzusu olduğunu hatırlayalım. Giriş çıkışlarını kontrol altında tuttuğumuz çalışanların da bir hayatı olduğunu hatırlayalım. Teknolojinin böylesine geliştiği bir çağda yaratmanın ve çevik organizasyonlar oluşturmanın fikirsel beslenme ve etkileşim ile mümkün olduğunu hatırlayalım.
Yıllardır milyarlarca dolar para harcanarak aldırılan liderlik eğitimlerine rağmen, dönüştürücü liderler neden yetiştiremiyoruz diye sorgulayalım. Kuşakları etiketlediğimiz gibi liderleri de stillere ayırdığımızı ve insanları etiketlemeyi her alanda uyguladığımızı hatırlayalım.
Dünyayı değiştirenler, sistemi değiştirmeyi arzulayanlar ve organizasyonunuzu çevik hale getirecek olanlar—onların hepsi kendine bir dert edinmiş olanlar. Sizin şirketinizde kalmayı seçmiyorlar, çünkü bu çevik insanlar sandığınızın aksine X kuşağına mensup olanlar. Onların derdini dert edinmediğiniz için, onlar da gidip, dünyayı değiştiriyorlar!
Not: Kuşakların yıl aralıkları arasında bir konsesus yok ve araştırma şirketine göre değişiyor.
IPPA, Türkiye’de iletişim yönetimini pozitif psikoloji ve yaşam kalitesi odaklı stratejilerle birleştiren tek şirkettir. IPPA tarafından sunulan Pozitif Liderlik Stratejileri, Yaşam Kalitesi Odaklı Sosyal Sorumluluk Projeleri, Pozitif Psikoloji temelli Seminerler, Kurumsal Sosyal Girişimcilik , Kurumsal Sosyal Marka Yönetimi ve diğer IPPA’ya özel eğitimler ve iletişim danışmanlık projeleriniz için info@ippaworld.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Bu makale Fatmanur Erdogan tarafından BrandMap dergisi Mayıs 2017 sayısında yayınlanmıştır.